Ecologisch bouwen

Bij een ecologisch verantwoorde manier van leven worden de ecosystemen niet nadelig beïnvloed. Een ecologische woning is een met integrale zorg gebouwde woning. Daan Ooms ecobouw is ervaren in het werken met alle natuurlijke bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld een buitengevel van kalkhennep, stucwerk van leem, een constructie van een houten skelet met houtvezel isolatie of een tuindak.

Kalkvloer gang met leem en kalkhennep

Kalkvloer gang met leem en kalkhennep

 

Voor nu en voor de toekomst

Ecologische woningen worden met zorg voor nu en voor de toekomst gebouwd. De natuurlijke materialen dragen bij aan een gezond binnenklimaat en door een huis goed te ontwerpen en daarna met aandacht te bouwen heeft het een lange levensduur.

Een ecologisch huis heeft naast een lage energie-inhoud ook weinig energie nodig om comfortabel in te wonen. Zo is de woning energiezuinig in de winter, uit zichzelf koel in de zomer en kan het met minimale inspanning onderhouden worden.

De materialen die gebruikt worden zijn vaak natuurlijke materialen. Liefst nog lokaal gewonnen zodat de transportafstanden en daarmee de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk wordt gehouden.

Het is niet zo dat er alleen maar natuurlijke materialen gebruikt worden, bijvoorbeeld in delen van het huis die onder de (natte) grond zitten of waar grote sterkte eisen zijn zoals in de constructie worden materialen met een hoge energie-inhoud gebruik. 
 

Passieve technieken 

Een goed ontwerp maakt gebruik van de aanwezige natuurkundige processen en eigenschappen van de materialen. Zo positioneer je een huis zo dat het overdag warmte van de zon opvangt welke 's avonds weer vanzelf wordt afgegeven, je gebruikt materialen die uit zichzelf voorkomen dat het huis te warm wordt. Zo gebruikt je leem als stucwerk om de luchtvochtigheid in je huis te reguleren en gebruik je een isolatiemateriaal wat warmte in de winter vasthoudt, maar tegenhoudt in de zomer en tegelijkertijd zorgt voor een stille slaapkamer. Deze passieve technieken zorgen ervoor dat er zo min mogelijk actieve (kosten verhogende) installaties nodig zijn, dat het huis "vanzelf" goed is.

 

De integrale kwaliteit van natuurlijke materialen

Vaak heeft een natuurlijk materiaal meerdere kwaliteiten zoals bijvoorbeeld het isolatiemateriaal kalkhennep wat een goede warmte isolatie biedt in de winter en daarnaast een goede koeling geeft in de zomer én zorgt voor stilte (goede akoestische isolatie). Zo is leemstuc niet alleen mooi om te zien maar heeft ook een vochtbufferende werking, beperkt het de doorgave van straling en voegt het met zijn gewicht traagheid toe aan een gebouw.

Natuurlijke materialen hebben een eigen beeld en zijn vaak beter op het gebied van levensduur en onderhoud, daarnaast zeker op het gebied van gezondheid, energie-inhoud, recyclebaarheid, eenheid met andere materialen en circulariteit. Én ze zijn gezonder te verwerken.
 

In 1x goed

Een goed lopend bouwproces is van groot belang, dus:
1) een zorgvuldig ontwerp welke esthetiek en (passieve) techniek combineert,
2) cruciaal een bouwer die dit efficient, kundig en met bewezen technieken kan uit voeren, 
3) net als samenwerken als een team; vertrouwen tussen architect, bouwer en klant.

Daan Ooms ecobouw bouwt ecologisch met daarin veel technieken uit het passief bouwen. Deze dragen bij aan een zeer hoge energiezuinigheid en het comfort.

Kalkhennep gebouw met zinken dak, collectoren en pv panelen

Kalkhennep bijgebouw met zinken dak


 

 

Informeren

Ik gebruik materialen om een reden en vaak zijn er meerdere redenen om voor een materiaal te kiezen. Het is niet zo dat in de ecobouw alléén maar natuurlijke, hernieuwbare materialen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de fundatie zijn bepaalde sterkte eisen (bouwbesluit) die niet met organische materialen gehaald worden. Ik heb de ervaring wanneer het ene materiaal wel werkt en het andere niet en ik ben een aannemer die je altijd (vooraf) zal informeren, dan kun jij bewust kiezen.

Traditioneel uitgevoerde fundatie voor een ecologisch huis (foto Esther van Kuffeler)

Traditioneel uitgevoerde fundatie voor een ecologisch huis (foto Esther van Kuffeler)