Embodied energy

De energie inhoud (embodied energy) van een materiaal (of huis) is de som van alle energie die benodigd is voor de productie van dat materiaal, van grondstofdelving tot fabricage en transport.

Verwacht kan worden dat de intensiever een product verwerkt is de hoger zijn opgeslagen energie zal zijn. Bijvoorbeeld een materiaal zoals staal heeft een grote opgeslagen energie omdat deze moeilijk te delven is, dan verhit moet worden naar een hoge temperatuur en zwaar is om te transporteren terwijl een lokaal gewonnen strobaal een lage energie inhoud heeft omdat deze makkelijk te delven is (maaien), licht van gewicht is en korte transportafstand heeft.

Materialen met een hoge energie inhoud kunnen een toegevoegde waarde bieden zoals een betere prestaties, meer sterkte, ruimte besparing of esthetische kwaliteiten. Natuurlijke materialen kunnen ook toegevoegde waarde bieden voor de luchtkwaliteit en het regelen van de luchtvochtigheid. In alle gevallen is een zorgvuldige afweging gewenst.

Een kanttekening kan gemaakt worden als je bedenkt dat het energieverbruik in het huis tussen de 12x en 30x groter is dan de energie inhoud van het huis. Materialen met een hoge energie inhoud kunnen helpen om het energieverbruik af te laten nemen.