Ecologisch bouwen

Een ecologische woning is een met zorg gebouwde woning.

Resa slaapt en klakvloer gang met leemwanden en kalkhennep

Resa slaapt en rechts een kalkvloer met leemwanden en een kalkhennep buitenwand.

 

Voor nu en voor de toekomst

Ecologische woningen worden met zorg voor nu en voor de toekomst gebouwd. De natuurlijke materialen dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Het huis heeft een lage energie-inhoud en is energiezuinig zodat er ook wat overblijft voor morgen.

 

Meebewegen

Ecologisch bouwen is natuurlijk bouwen. Je maakt gebruik van de natuurkundige processen en eigenschappen van de materialen. Je dwingt niet maar beweegt mee, maakt gebruik van wat aanwezig is. Zoals dat de zon verwarmt en de aarde water buffert. Zo buffer je overdag de warmte en gebruik je leem als stucwerk om de luchtvochtigheid in je huis te reguleren.

 

Met de seizoenen

Waar de traditionele bouw prat gaat op altijd ultra snelle droogtijden heb je in de ecologische bouw te maken met langere droogtijden en worden deze beïnvloed door het weer. Bepaalde werkzaamheden moeten in bepaalde seizoenen gebeuren. Bepaalde materialen zijn niet het hele seizoen beschikbaar, dus plannen.

Daarnaast is er meer ambacht vereist. Om efficiency te behouden, om het gewenste resultaat te krijgen moet het bouwproces anders ingericht worden. Soms lopen arbeidsgangen van verschillende bouwlagen door elkaar. Ook moet je rekening houden dat bepaalde materialen tijdens de bouw niet nat mogen worden. Als je dit overziet kun je de bouw daarop inrichten.

Het resultaat heeft een eigen beeld en is vaak beter op het gebied van levensduur en onderhoud, daarnaast zeker op het gebied van gezondheid, energie-inhoud, recyclebaarheid, eenheid met andere materialen en circulariteit. Dus dat is de winst van de tijd nemen.

 

In 1x goed

Je wilt niet verspillen dus een efficient, in 1x goed, bouwproces is belangrijk:
1) een zorgvuldig ontwerp welke esthetiek en lange levensduur combineert,
2) cruciaal een bouwer die dit efficient, kundig en met bewezen technieken kan uit voeren, 
3) net als samenwerken als een team; vertrouwen tussen architect, bouwer en klant.

Daan Ooms ecobouw bouwt ecologisch met daarin veel, energiebesparende, technieken uit het passief bouwen.

Kalkhennep gebouw met zinken dak, collectoren en pv panelen

Ecologisch gebouwd met kalkhennep, houten kozijnen, zinken dak, collectoren en pv panelen


 

 

Informeren

Het is niet zo dat in de ecobouw alléén maar natuurlijke, hernieuwbare materialen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de fundatie zijn bepaalde sterkte eisen (bouwbesluit) die niet met organische materialen gehaald worden. Daan Ooms ecobouw heeft de ervaring wanneer het ene materiaal wel werkt en het andere niet en ik ben een aannemer die je altijd (vooraf) zal informeren, dan kun jij kiezen.

Traditioneel uitgevoerde fundatie voor een ecologisch huis (foto Esther van Kuffeler)

Traditioneel uitgevoerde fundatie voor een ecologisch huis (foto Esther van Kuffeler)