Over Daan Ooms

Daan Ooms (ecobouw) is gespecialiseerd in het bouwen van woningen op ecologische wijze.

Van opperman naar hoofdaannemer

Bulten klei heb ik in de menger geschept, gemengd met zand en water en met de kruiwagen naar de plek gereden, vervolgens heb ik leren stukadoren, kocht ik 3 hectare roggestro op de akker om zelf prefab geïsoleerde gevelpanelen te gaan maken en een leempomp, ik ging naar Polen en Schotland om te zien hoe ze daar strobouwen en op cursus 3d tekenen in Archicad, ik sloot me aan bij Bouwend Nederland en investeerde elk jaar maximaal in gereedschappen, materieel en een allround steiger mét stalen vlonders. Van opperman was ik hoofdaannemer geworden. 

Selfies van op de bouw en in t computerlokaal

Selfies van op de bouw en in t computerlokaal

Of dat nu gaat om een houtskeletbouw met kalkhennep isolatie, strobouw of regulier metselwerk, om de installatielaag verwerkt in een leemstuc wand, de aansluiting van een houtgestookte massakachel op het lage temperatuur verwarmingssysteem, de keuze voor de te gebruiken fundatietechniek, het renoveren van een hellend pannendak of de aansluiting van de tegelvloer op het waterdichte stucwerk in de badkamer ik overzie de hele bouw, weet wat en hoe het moet gebeuren.

Ik ben getrouwd, vader van 4 kinderen en heb gestudeerd aan de universiteit Twente (bouwmanagement) en aan de kunstacademie (monumentale kunst).

 

in 1x goed (wat ik belangrijk vind)

Een goed plan

Een bouw werkt beter met een goed plan. Eerst een ontwerp dan een werkvoorbereiding en dan pas uitvoeren. Het plan moet zowel technisch zorgvuldig zijn als esthetisch hoogstaand omdat beide bijdragen aan dagelijks comfort en een lange levensduur.

Integrale kwaliteit

Kwaliteit komt bij mij overal terug en is nooit gedeeltelijk. Het kan niet zo zijn dat de gevel goed geïsoleerd is maar de vloer slecht, de gereedschappen en materieel zijn op orde, de software is modern en de boekhouding actueel. Het geheel moet kloppen.
 

Werken als een team

Vertrouwen tussen een architect, bouwer en klant is van doorslaggevend belang bij het behalen van integrale kwaliteit en een plezierig bouwproces. Door vroeg bij elkaar te komen en samen te werken wordt er kennis gedeeld wat leidt tot een beter begrip van de techniek en gemaakte keuzes. Door de bouwer vroeg in het proces te betrekken verbeterd de efficiency van de bouwtechniek zonder af te doen aan de esthetiek.Een goed huis bouwen vereist aandacht voor de technische en menselijke detaillering.

Hetzelfde geldt voor de relatie tussen aannemer, constructeur en onderaannemers. Daan Ooms ecobouw werkt met ervaren, professionele collega's die gefocust zijn op een goed resultaat en dus een goede samenwerking. Vroegtijdig overleg, begrip van en betrokkenheid bij het project is belangrijk om de uitvoering efficient te houden en input te krijgen van specifieke (nieuwe) mogelijkheden.

Daan Ooms ecobouw is aangesloten bij Bouwend Nederland welke als ondernemersvereniging zich inzet voor belangenbehartiging maar ook voorziet in informatie en kennisdeling en zij verzorgen bouwspecifieke verzekeringen, allemaal teamwerk. 

Ergonomie

Er wordt continu geïnvesteerd in hulpmiddelen die het werk verlichten. Dagelijks pak je gereedschap uit en in de bus. Dus richt de bus zo in dat alles wat je nodig hebt pakklaar ligt. De gereedschappen die je pakt zijn de beste voor de klus. Een goed plan, kennis, voorkomt dubbel werk dus (vooraf) nadenken is ergonomisch.

Ergonomisch werken zorgt ervoor dat je fit bent en fit blijft.

Efficiency

Géén dubbel werk! Wat ik belangrijk vind is om dingen in 1x goed te doen. Een huis bouwen wat vervolgens veel energie kost om warm of koel (airco) te krijgen is niet efficient, een huis bouwen en er achter komen dat de luchtdichting niet op orde is waardoor een compleet dak weer open moet is niet efficient. Alles behalve bouwfouten. Daarom is een brede bouwervaring ook erg belangrijk voor de efficiency.

Scholing

Ik ben nieuwsgierig, wil kunnen én weten dus investeer ik in scholing zoals cursussen metselen, 3d tekenen in Archicad, het aanleggen van alarmsystemen, zonnecollectoren, ltv systemen, etc. 
 

Innovatie

Innovatie kost geld en tijd maar vergroot de kennis, kunde en flexibiliteit en in potentie ook de winstgevendheid van het bedrijf. Als je gewend bent te innoveren is het verwerken van standaard producten niet meer dan een logistieke assemblage.