L U C H T D I C H T I N G
Het is natuurlijk zonde dat de warme lucht (welke geld en energie heeft gekost) in je huis verloren gaat door openstaande ramen, deuren of ventilatieroosters. Vervelender wordt het als je huis continu warme lucht verliest terwijl de deuren, ramen en roosters dichtzitten. Dit betekent dat het huis lekt. Dit gebeurt veelal op overgangen van verschillende bouwdelen zoals bij de aansluiting van de kozijnen op de gevel, bij de gevel naar het dak of bij een houten dakbeschot wat kiert tussen de planken.
Het is logisch een huis luchtdicht te bouwen en de benodigde ventilatie te laten regelen door een ventilatiesysteem zodat de warme lucht hergebruikt kan worden en elke ruimte wordt voorzien van voldoende zuurstof. Een goed werkend ventilatiesysteem zorgt voortdurend voor gezonde / frisse lucht in elke kamer. Een bijkomend voordeel van een ventillatiesysteem kan zijn dat wanneer je allergisch bent (hooikoorts hebt) de lucht die je huis binnenkomt gefilterd kan worden van pollen. (Zie ook kopje "goede ventillatie')
Hoe maak je luchtdichting
Luchtdichting aan de binnenzijde kan behaald worden door platen i.c.m. tapes die de naden dichtzetten, via folies of via het stucwerk. Het is belangrijk dat de luchtdichte laag de volledige gebouw envelop omtrekt. Dus van vloeren via de gevels naar het dak en terug.
Stilstaande luchtlaag
Luchtdichting aan de buitenzijde wordt winddichting genoemd. Een voorbeeld van winddichting is een winddicht dakbeschot of het aftapen van de naden bij spouwisolatie. Door de combinatie van wind- en luchtdichting zit het isolatiepakket in een stilstaande luchtlaag waardoor het optimaal werkt.
Blowertest
De luchtdichtheid van een gebouw wordt in Nederland gemeten met een blowertest. Met een ventilator wordt het huis onder druk gezet en daarna gemeten hoe lang het duurt voordat die druk verloren gaat) met een waarde van 10 Pascal drukverschil. Dit is ongeveer het gemiddelde van de luchtdruk die jaarlijks door wind op een woning werkt.
In de rest van Europa wordt meestal gewerkt met h50, een drukverschil van 50 Pascal. Dit komt al overeen met een winddruk vergelijkbaar met windkracht 4-5. Duitsland gaat binnenkort de eis voor luchtdichtheid stellen op n50=1 h-1, dat wil zeggen dat bij een overdruk of onderdruk van 50 Pascal, het aantal luchtwisselingen in de woning maximaal 1 keer mag zijn, per uur. Ter vergelijk, in Nederland is de eis n50=4, wat vaak niet gehaald wordt.
Een passief huis moet voldoen aan n50= 0,6 h-1, dus 0,6 luchtwisselingen per uur. Slechts een tiende van het totale binnenvolume van de woning, mag per uur door een drukverschil van 50 Pascal, uit de woning "lekken".
Een goede uitvoering
Luchtdicht bouwen draagt bij aan de werking van je isolatiepakket en daarmee aan je energiekosten per maand. De wind- en luchtdichting moet secuur aangebracht worden om te voorkomen dat er luchtverplaatsing door je isolatie gaat plaatsvinden. Zoals een wollen trui ook niet isoleert als je er mee in de wind gaat staan. Je kunt door een slechte uitvoering de theoretische isolatiewaarde niet halen. Ondanks je isolatie inspanningen zal de woning bij een slecht uitgevoerde luchtdichting nog steeds veel energie verbruiken.