W I N D D I C H T I N G
Als onderdeel van de renovatie van een jaren dertig woning gebruikten we een dampopen, waterdichte en isolerende dakplaat onder de pannen die ook meteen zorgt dat de wind geen effect heeft op de isolatie(waarde) van het dakpakket.
De destijds (jaren 30) voor het dakbeschot gebruikte planken waren nog in prima staat en worden door de isolerende dakplaat bedekt en zo worden de kieren tussen de plank afgesloten. 
Het dak wordt daarmee winddicht terwijl het bestaande beschot behouden blijft waardoor het dak zwaarder wordt wat dan ook weer helpt voor de koeling en akoestische isolatie.

Een (dampopen) water- en windicht dakbeschot. 

Ook een ouderwets planken beschot is prima water- en winddicht te krijgen

Waarom is winddichting nodig?
Naast isoleren is het belangrijk dat je in het geheel de bouwkundige principes volgt. 
Wanneer je namelijk met een wollen trui (de isolatie) in de wind gaat staan dan krijg je het nog steeds koud. De isolatiewaarde daalt dus wanneer er wind door de isolatie beweegt. En dan gebeurt al bij kleine luchtverplaatsingen.
Dus isoleren alleen is niet voldoende. Je moet ook zorgen dat er geen luchtverplaatsing is door je isolatiepakket.
Vandaar dat een winddichte dakschil, zoals op de foto links, bijdraagt aan een goed geïsoleerd dak en daarmee aan een comfortabel en energiezuinig huis @integraal-goed-bouwen.
* Bovendien wordt het huis (de slaapkamers) een stuk stiller als je zorgt dat het dak dicht zit en het dakpakket uit verschillende materialen bestaat.