Dampopen daken

Naast een mooi dak moet dak moet in eerste instantie water- en winddicht zijn. Waterdicht zodat de spullen in het huis en het huis zelf behouden blijven en winddicht om ervoor te zorgen dat de isolatie werkt, dat je het niet koud krijgt. Namelijk als je geen winddicht dak maakt werkt de onderliggende isolatie 40% minder i.v.m. het fenomeen "thermal bypass".

pannendak

Een pannendak beschermt tegen de regen maar maakt geen winddichting.Warmte-isolatie
Daarnaast moet een dak goed warmte kunnen isoleren. Omdat warmte stijgt is het dak de grootste verliespost in de winter. Natuurlijke materialen zoals houtvezel, jute, hennep, houden de warmte goed vast en hebben daarnaast meer goede eigenschappen. 

Zomerkoeling
De zomers in Nederland worden steeds warmer. Een dak opgebouwd uit natuurlijke materialen zorgt er uit zichzelf voor dat de woning en met name de bovenverdieping in de zomer koel blijft (dus zonder airco). Op een hete zolder kun je niet studeren en in een warme slaapkamer slaap je slecht dus als je een huis bouwt kies dan voor materialen die zorgen voor een goede zomerkoeling.

kalkhennep dak

Kalkhennep isolatie zorgt voor een koel huis in de zomer (foto: Esther van Kuffeler)Stilte
Én als je naast een weg woont, of luidruchtige buren hebt wil je dat het stil is. Natuurlijke materialen hebben een goede akoestische isolatie.

Dampopen
Natuurlijke materialen zoals hout, houtvezel, jute en  hennep zijn dampopen. Dit betekent dat er dampopen gebouwd kan worden wat zorgt voor minder kans op vochtophoping in de constructie en het draagt bij aan de vochthuishouding (gezondheid) binnenshuis. 

 

Conclusie

De integrale voordelen zoals een goede warmte-isolatie gecombineerd met een goede zomerkoeling en goede akoestische isolatie behaal alleen met natuurlijke materialen. De dampopenheid krijg je er gratis bij.

 

Photos and Images
Kalk hennep huis met zinken dak. Op de achtergrond een bijgebouw met lessenaarsdak ook in kalkhennep.

Kalkhennep huis met zinken dak

Groendak

Een groendak is een mooi dak wat meteen ook isolerend werkt.

GEisoleerd dakbeschot met houten tengels en panlatten

Geïsoleerd waterdicht maar dampopen dakbeschot

kalkhennep in het dak

Isolerend dampopen dakopbouw met kalkhennep

Hennep isolatie aan de binnenzijde van een dak

Hennep isolatie aan de binnenzijde van een dak

De wc en badkamers in lichte kleuren met lichtinval van buiten en watervast stucwerk bij de douche

Dak aan de binnenzijde afgewerkt in witte leemstuc

Aftimmering plafond met populieren planken

Aftimmering plafond met populieren planken