Dampopen daken

Daken kun je verdelen in hellende en platte daken. De dakbedekking van die daken kun je verzorgen met bijvoorbeeld dakpannen, bitumen, epdm of een groen dak. Maar wat zit er onder de dakpannen?

Winddicht

Naast mooi moet een dak in eerste instantie water- en vervolgens winddicht zijn. Waterdicht zodat de spullen in het huis en het huis zelf behouden blijven (verzorgt de dakbedekking) en winddicht om ervoor te zorgen dat de isolatie werkt, dat je het niet koud krijgt. Namelijk als je geen winddicht dak maakt werkt de onderliggende isolatie 40% minder vanwege de invloed van convectie ofwel "thermal bypass". Een dak moet dus naast waterdicht goed geïsoleerd én winddicht zijn.


pannendak

Een pannendak beschermt tegen de regen maar maakt geen winddichting.Warmte-isolatie
Omdat warmte stijgt is het van het huis het dak de grootste (energie) verliespost. De grootste klap in energiebesparing kan behaald worden met het isoleren van je dak. Natuurlijke materialen zoals houtvezel, jute, hennep, houden de warmte goed vast en hebben daarnaast meer goede eigenschappen. Zie ook https://daanooms.nl/natuurlijk-isoleren

Zomerkoeling
De zomers in Nederland worden steeds warmer. Op een hete zolder kun je slecht studeren en in een warme slaapkamer slaap je slecht. Wist je dat er materialen bestaan die uit zichzelf een huis koel houden? Natuurlijke materialen hebben een goede warmtecapaciteit waardoor ze er vanzelf voor zorgen dat de woning en met name de bovenverdieping in de zomer koel blijft (dus zonder airco).

kalkhennep dak

Kalkhennep isolatie zorgt voor een koel huis in de zomer (foto: Esther van Kuffeler)Stilte
Én als je naast een weg woont, of luidruchtige buren hebt wil je dat het stil is. Natuurlijke materialen hebben een goede akoestische isolatie.

Dampopen
Natuurlijke materialen zoals hout, houtvezel, jute en  hennep zijn dampopen. Dit betekent dat er dampopen gebouwd kan worden wat zorgt voor minder kans op vochtophoping in de constructie en het draagt bij aan de vochthuishouding (gezondheid) binnenshuis. Ook kunnen we zonder problemen een isolatiepakket zowel aan de binnenzijde en aan de buitenzijde toepassen wat de isolatiewaarde en warmtecapaciteit (zomerkoeling) verhoogt.

Een geïsoleerd onderdak van houtvezelisolatie met de panlatten en tengels

Een windicht (dampopen) onderdak is de basis voor een goed geïsoleerd dak

Conclusie

De integrale voordelen zoals een goede warmte-isolatie gecombineerd met een goede zomerkoeling en goede akoestische isolatie behaal je alleen met natuurlijke materialen. De dampopenheid krijg je er gratis bij net als de besparing op de energiekosten en aanschaf van installaties.

Wil jij een advies op maat of zoek je iemand die met aandacht isoleert bel me dan kom ik vrijblijvend kennismaken en kijken. Dan krijg je ook een thermische simulatie met daarin de opbouw, isolatiewaardes maar ook de warmte winst van mijn voorstel / van jou toekomstige dak.

 

Photos and Images
Een voorbeeld van een groendak afwaterend op de vijver

Een groendak heeft een grote warmtecapaciteit (dus een koel huis in de zomer) en brengt biodiversiteit.