K A L K & L E E M

Kalk en leem zijn twee materialen die veel gebruikt worden in de ecologische bouw. Elk met zijn eigen uiterlijk en toepassing. Daan Ooms is gespecialiseerd in het werken met leem en kalk. Zo worden ze gebruikt in stucwerk, maar ook in vloeren.

Dooslag in een leemwand

Doorslag in een leemwand

LEEM

Bijvoorbeeld leem draagt bij aan een dampopen bouwsysteem, het draagt bij aan de conservering van het huis doordat het een droogmaker is, leem heeft een zeer lage voetafdruk omdat het met weinig energie zo vanuit de grond bruikbaar is als bouwmateriaal.

Daarnaast is leem een zwaar materiaal. Deze eigenschap kan gebruikt worden om het gebouw trager te maken (iets wat vaak nodig is bij ecologische gebouwen) en je kunt het als buffer inzetten voor het opslaan en afgeven van (stralings) warmte.

Met leem kun je prachtig stucwerk maken (met of zonder wandverwarming). Het is verkrijgbaar in een scala aan kleuren en texturen variërend van glad naar schuurwerk. Gecombineerd met de vochtbufferende werking is het naast een esthetische ervaring een gezonde toevoeging aan je huis.

Gezien vanaf de vide naar beneden zijdelings van een witte leemstuc wand en zicht op de aftimmering van het dak gemaakt met populieren planken.

Witte leemfinish tussen de eiken gebinten en populieren planken tegen het dak.

Een donker bruine leem met daarin rode buizen van de wandverwarming tegen een geisoleerde muur

Een basislaag leem aangebracht over een (geïsoleerde) wandverwarming


 

K A L K

Kalk is een materiaal wat al duizenden jaren in de bouw gebruikt wordt. Met kalk kun bijvoorbeeld waterdicht stucwerk maken voor in badkamers.

kalk en leem in een badkamer

Kalk is net als leem goed toepasbaar in natte ruimtes


Kalk en leem detail

Kalk (groen) kun je waterdicht zetten. Leem (wit) blijft vochtbufferend.


Kalk rondom het bad in de badkamer

Kalk kun je waterdicht zetten in de badkamer, bijvoorbeeld rondom het bad.


 

Met kalk kun je ook de buitenzijde van een woning stukadoren, maar je kunt er ook prachtige vloeren mee maken.

Photos and Images
Kalk als stucwerk op een buitengevel

Kalk als stucwerk op een buitengevel