"Ecologisch bouwen is goed bouwen"

Ecologisch bouwen is bewust bouwen. In balans met jezelf en met je omgeving. Het resultaat is mooi, maar ook gezond om in te wonen.

Kwalitatief bouwen zorgt voor een lange levensduur van de woning. Een goed ontwerp in combinatie met vakkundige uitvoering is hier voor nodig. Hier kan ik je mee helpen. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, om houtskeletbouw of steen, om isoleren met stro of met houtvezel, om een lage temperatuurverwarming weggewerkt in de leemstuc, moerasfilters om je water te zuiveren of alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen of grondwarmte pompen, doe het in 1 x goed.

 

NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN ZIJN BETER

Als je kijkt naar alle aspecten (integraal) van een bouwmateriaal dan komen de natuurlijke materialen keer op keer als winnaar uit de bus.

Als actueel voorbeeld isolatie. Isolatie is momenteel een hot item. In Nederland zijn de huizen in verleden amper of heel licht geïsoleerd. Nu, met een schaarste aan energie en stijgend energieprijzen, is een hoge warmte isolatiewaarde (R waarde) door het bouwbesluit eindelijk erkent. Maar deze waarde dekt niet de lading waar isolatie nog meer aan kan voldoen:

  1. Naast warm in de winter, koel in de zomer

    Zo is bijvoorbeeld natuurlijke isolatie niet alleen warm in de winter, maar zorgt het tegelijkertijd voor een koel huis in de zomer. Met een steeds warmer klimaat, met steeds warmere zomers is een van zichzelf koel huis bijzonder aangenaam. Een zolder die met natuurlijke materialen is geïsoleerd blijft ondanks dat hele dag de zon op het dak brand koeler zodat er gewerkt, gespeeld en geslapen kan worden, zónder airco. Er is dus geen extra energie meer nodig.

  2. Naast warm in de winter, altijd stil

    Hoor jij je buren? Woon je in de stad? Wil je rustig slapen dan weet je de waarde van stilte. Als je met natuurlijke isolatie materialen je huis isoleert krijg je de stilte er gratis bij. Natuurlijke isolatiematerialen kunnen het geluid goed isoleren.

  3. Naast warm in de winter, een gezond binnenklimaat

    Natuurlijke isolatiematerialen kunnen de vochthuishouding reguleren. Ze nemen de pieken uit de vochtige lucht op en geven deze weer als het droger is. Hierdoor ontstaat een stabiel droog binnenklimaat. Dat is gezond voor je lichaam en trouwens ook voor je portemonee omdat wanneer de lucht droog is je niet eerst de water hoeft te verwarmen, je dus sneller een ruimte warm krijgt.

Dit soort gecombineerde kwaliteiten maken het dat ik het logisch vind om met natuurlijke materialen te werken. 

Daarnaast:
 

Vriendelijk in de verwerking

Natuurlijke materialen zijn in de regel vriendelijker, gezonder voor de gene die ze verwerkt.
 

Hernieuwbaar

Daarnaast zijn natuurlijke materialen hernieuwbaar. Dit betekent dat ze ook voor een volgende generatie beschikbaar zijn als we degelijk met de grondstoffen om gaan. Zo groeien bomen (die we bijvoorbeeld gebruiken voor constructie- en isolatiemateriaal) opnieuw aan als we ze herplanten.
 

Recyclebaar

Mocht een gebouw afgebroken worden dan zijn de materialen makkelijk te scheiden, opnieuw in te zetten en wanneer het afval is dan is dit ook vaak te verwerken of in de natuur ofwel in een volgend materiaal te verwerken.
 

Schoon afval

Als er al afval is dan is dit niet schadelijk voor de natuur. Bijvoorbeeld schone lijnolieverf kun je met zeep van je handen wassen en de restanten kun je in de tuin gooien. Tegelijkertijd is de verf damp open en impregnerend wat beter in eenheid is met hout waardoor het houtwerk langer goed blijft en bovendien gaat de verf langer mee dan moderne verven.
 

Energieinhoud / CO2

Natuurlijke materialen kunnen heel direct, makkelijk verwerkt  en ingezet worden als bouwmateriaal. Er is relatief weinig energie-inhoud voor nodig. Dit is belangrijk omdat met bijvoorbeeld het industrieel verwerken van natuur naar bouwmateriaal veel vervuiling plaatsvindt, natuur verloren gaat en de daarvoor benodigde grond-/brandstoffen eindig zijn.  
 

In eenheid met en geen belemmering opwerpend aan de aanwezige fysica

Natuurlijke bouwmaterialen zijn vaak in eenheid met de aanwezige materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtvezelisolatie in een houten kapcontructie. Dat ze "hetzelfde" zijn voorkomt dat er tegenstrijdige eigenschappen zijn die risico vormen voor het geheel. Zo kan een plastic isolatie in een houten kap zorgen voor condensatie wat de houten kap doet rotten.

Het zelfde geldt voor meebewegend met de aanwezige fysica. Bijvoorbeeld in een bewoond huis zit altijd overdruk. Als gevolg daarvan wil de lucht in het huis (inclusief waterdamp) door de muren en het dak naar buiten.  Doordat natuurlijke materialen damp open zijn laten ze dit natuurlijke transport toe, ze whouden het niet tegen met als gevolg dat zaken als vochtophoping, schimmelvorming minder snel op kunnen treden. Het gaat vanzelf goed.
 

Zorgvuldig werken

Zorgvuldig uitvoeren is een vast onderdeel van ecologisch bouwen namelijk slecht uitgevoerd werk is zonde geld en blijft gedurende de levensduur energie en dus ook geld kosten. Om een voorbeeld te geven:

Isoleren is detailwerk. Het gaat om het zorgvuldig aansluiten van de knoopunten van het ene materiaal naar het andere materiaal. Als je dit niet goed doet, ook daar waar 't moeilijk is bijvoorbeeld in de hoeken dan lekt daar energie. De isolatie waarde wordt dan in de praktijk niet gehaald. En dat over de gehele levensduur. Een onzorgvuldige uitvoering is dus slecht voor je portemonnee en voor het millieu. 

Onzorgvuldig werken zorgt ook voor een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. In theorie kan een woning een energielabel A hebben, maar wanneer de uitvoering onzorgvuldig is gedaan dan is de woning in de praktijk helemaal niet zo energiezuinig. Dit is een vorm van misleiding.

Bewustzijn

Bijvoorbeeld daken worden veelal geïsoleerd door van binnenuit een isolatiemateriaal tegen het bestaande dakbeschot te bevestigen terwijl het dak(beschot), de planken niet winddicht zijn. Als er maar minieme luchtverplaatsing in je isolatie is dan keldert je isolatiewaarde. Heel veel huiseigenaren, maar ook verwerkers weten dit niet. Bewustzijn, weten waarom je wat doet, zorgt voor een langdurig goed resultaat. Scholing, kennis delen, werkvoorbereiding, een goed ontwerp vooraf dragen allemaal bij aan bewustwording.

Bewustzijn geeft grenzen ook aan wat je wil, aan wat je nodig hebt. Als je jezelf kent, weet waarmee je tevreden bent dan hoef je geen materiaal te verspillen aan illusies.

In 1x goed

Terugkomend op het isolatiemateriaal. Nu het gas op is gaan we opeens de woningen beter isoleren. Maar dit na-isoleren, een vorm van renoveren is veel lastiger, veel duurder, kost veel meer werk dan het al in de nieuwbouw goed doen. Beter in 1x goed dan in 4x goed.

Mooi werk gaat langer mee

Van mooi werk wordt je blij. Mooi werk is trend overstijgend en zal niet zomaar gesloopt worden. Een lange levensduur voorkomt dat er weer energie in iets anders gestoken hoeft te worden. Dus ja mooi is ook ecologisch.