K A L K & L E E M

Kalk en leem zijn twee materialen die veel gebruikt worden in de ecologische bouw. Elk met zijn eigen uiterlijk en toepassing.

Dooslag in een leemwand

Doorslag in een leemwand

LEEM

Bijvoorbeeld leem draagt bij aan een dampopen bouwsysteem, het draagt bij aan de conservering van het huis doordat het een droogmaker is, leem heeft een zeer lage voetafdruk omdat het met weinig energie zo vanuit de grond bruikbaar is als bouwmateriaal.

Daarnaast is leem een zwaar materiaal. Deze eigenschap kan gebruikt worden om het gebouw trager te maken (iets wat vaak nodig is bij ecologische gebouwen) en je kunt het als buffer inzetten voor het opslaan en afgeven van (stralings) warmte.

Daan Ooms ecobouw heeft veel ervaring met leem, bijvoorbeeld tegen de wand als stuclaag (met of zonder wandverwarming), maar ook met leemvloeren.

Gezien vanaf de vide naar beneden zijdelings van een witte leemstuc wand en zicht op de aftimmering van het dak gemaakt met populieren planken.

Witte leemfinish tussen de eiken gebinten en populieren planken tegen het dak.


 

K A L K

Kalk is een materiaal wat al duizenden jaren in de bouw gebruit wordt. Met kalk kun je veel, bijvoorbeeld waterdicht stucwerk maken voor in badkamers, je kunt er mee stucen ook aan de buitenzijde van een gebrouw, maar je kunt er ook prachtige vloeren mee maken.

Photos and Images
In de badkamer gebruiken we leemstuc en kalk. Leem neemt de waterdamp goed op. De kalk kunnen we waterdicht maken.

Leem in een badkamer zorgt voor opname van de waterdamp. Daar waar het waterdicht moet zijn kalk (groen)

Kalkvloer

Een kalkvloer